Folkhälsomyndighetens och regeringens uppmaningar till svenska folket gäller även för oss på Capri. Vi är i grunden en bostadsrättsförening och som sådan har vi vissa skyldigheter enligt pandemilagen. Samtidigt hyr vi ut hus på Capri. Det innebär att vi också har skyldigheter gentemot er som inte är andelsägare. På stranden, som är en allmän plats följer vi också de regler som gäller för oss som ansvariga för strandverksamheten.

Capri har fungerat bra med de åtgärder vi vidtagit. Som andelsägare har vi varit duktiga på att ta ansvar och de åtgärder som Capri genomfört har fungerat bra. När nu Regeringen tar steget med att lätta upp restriktionerna, behöver vi inte göra så mycket mer än tidigare på Capri.

Viktigt är dock att vi gör som alla andra: Håller avståndet på minst 1 ½ meter från varandra, tvättar händerna noga och håller oss inomhus eller hemma, om vi känner någon som helst förkylningssymptom eller dylikt.

(Artikel uppdaterad 2021-08-09)

En viktig del i att vi lyckats bra med att hindra smittspridning på Capri, är att våra andelsägare inte åker till Capri när de känner sig det minsta sjuka.
(Symptom på Covid kan du läsa mer om i slutet av denna artikel)
Vi har med detta också haft möjlighet att på andelsägarens uppdrag hyra ut veckor till människor som önskat fira hemester på västkusten. Våra hyresgäster har, liksom våra andelsägare avbokat vistelsen om de kännt sig det minsta krasslig eller haft symptom som kan likna symptomen för Covid- 19. Nu har allt fler fått sina två vaccinationer och smittspridningen i regionen har, liksom i övriga Sverige och Norge lugnat ner sig. Det innebär dock att vi fortsatt måste vara försiktiga och följa de råd som ges vad gäller avstånd mellan varandra, tvätta och sprita våra händer och hålla oss från umgänge med andra om vi känner oss det minsta sjuka.

Resandet till Capri sker sällan kollektivt, men tänk ändå på att inte stanna till för rast på platser med mycket folk. Covid-19 med alla dess varianter kan, som du vet, finnas hos personer som inte alls visar några symptom

Som anläggning har vi ansvar för att hindra smittspridning, vilket innebär att vi fortsätter med följande åtgärder för att hindra smittspridning.

Åtgärder på Capri:

Det finns skyltar som påminner om att hålla avstånd och hur många personer som får vistas i våra lokaler samtidigt.

Det finns handsprit i receptionen.

Bastun har öppnats, men med speciella restriktioner om bokning för enskilda och familjer. 

I samlingslokalerna behöver vi nu inte längre ha några skultar som säger hur många personer som får vistas där samtidigt. Vi hoppas dock att ni som är på plats håller de avstånd som är nödvändiga. Likaså på stranden, vid strandkiosken, på pooldäck och i poolen. 

Servicehuset
- Vi har kommit överens med vår städfirma om att vara extra noga med städningen av servicehuset – här har rengöringen utökats med desinfektionssprit på beröringsytor i hela huset, så som till exempel receptionsdisk, handtag, dörrar, bord
och stolar, strömbrytare mm. Ta gärna med handsprit och var extra noga med decinficering i huset du bor i.
- På alla offentliga toaletter finns rikligt med tvål och engångshanddukar
- Bastun har vi nu öppnat med restriktioner, som innebär att den kan bokas för enskilda sällskap och familjevis.
- För att påminna andelsägare, gäster och personal har vi satt upp affischer med förhållningssätt för god handhygien.

Stugorna
- Efter varje boendevecka uppmanar vi de som städar husen själva att följa våra städinstruktioner extra noga. En ny checklista för städning har införts
- Vi desinficerar handtag, knoppar, spolknappar, strömbrytare och andra ställen där händer kan tänkas beröra. Men ta gärna med egen handsprit och var extra noga med desinficering i huset du bor. Framför allt när du städar huset själv efter din vistelse
- Så länge vi har tillgång till desinfektionsmedel ska toaletten, handfaten och duschutrymmet desinficeras ofta

Symtom

Covid-19 påminner ofta om vanlig förkylning eller influensa. En del blir allvarligt sjuka, men de flesta som får sjukdomen blir lindrigt sjuka.

Här är några vanliga symtom. Du kan ha ett eller flera av symtomen: 

 • hosta 
 • feber
 • snuva eller täppt näsa
 • förändrad lukt och smak
 • ont i halsen
 • ont i huvudet
 • illamående
 • ont i musklerna
 • ont i magen
 • diarré
 • trötthet.

Symtomen kommer oftast efter omkring tre till fem dagar om du har blivit smittad. Ibland kan det dröja upp till 14 dagar.

Infektionen kan gå över efter några dagar. Ibland tar det längre tid. Även om infektionen har gått över kan det ta lång tid innan du känner dig helt återställd. Det kan ta flera veckor, ibland månader.

(Symptomen hämtade från 1177)